Dikkat Eksikliği Neden Olur Nasıl Giderilir?

06-11-2018 09:38
Dikkat Eksikliği Neden Olur Nasıl Giderilir?

Dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı gibi kavramların genellikle çocuklar için kullanıldığına şahit oluruz. Ancak dikkat dağınıklığı sadece çocuklarda değil, yetişkin bireylerde de görülen bir sorundur. Başlarda sadece önemsiz şeylerin unutulmasına neden olabilen bu durum, eğer gerekli önlemler alınmazsa daha ciddi sorunlara neden olabilir.


Dikkat, çalışan ya da çalışmayan herkes için gerekli bir özelliktir. İnsanların günlük hayatlarında ihtiyaç duydukları bu özellikte yetersizlik görülmeye başlandığında kişiler sorun yaşamaya başlarlar. Dikkatsizlik görülmeye başlandığında ise bireyler evin kapısını kilitlemeyi unutmak gibi problemler yaşamaya başlarlar. Ayrıca bazen resmi işleri unutarak ciddi zarara dahi uğrayabilirler. Peki, dikkat eksikliği nedenleri nelerdir? Dikkat eksikliği nasıl giderilir?


Dikkat Eksikliği Nedenleri


Genetik Faktörler


Dikkat eksikliği nedenleri arasında en önemlisi genetik faktörlerdir. Yani anne ya da babada dikkat dağınıklığı varsa, çocuklarında da dikkat eksikliği olma ihtimali oldukça yüksektir. Bunların yanında dikkat eksikliği doğum anında yaşanan sorunlardan da kaynaklanıyor olabilir.

 Doğum Sırasında Yaşanan

 


Dikkat Eksikliği Nasıl GiderilirÖzellikle doğum sırasında beynin dopamin sistemindeki işlevlerin bozukluğu dikkat dağınıklığına neden olabilir. Bu durumda ilk olarak hiperaktivite şeklinde yaşanır ancak daha sonra dikkat eksikliğine dönüşmektedir. Yine doğum sırasında beyin bölgesinde küçük de olsa zarar oluşabilir. Bu küçük zararlar fonksiyonların yanlış işlemesine neden olur. Bu da kişinin dikkat eksikliği sorunu yaşamasına sebep olacaktır.


Geçirilen Enfeksiyon ve Travmalar


Bireylerin çeşitli nedenler ile enfeksiyon kapmaları beyne zarar verebilir. Yine beyin civarında meydana gelen tümörler de dikkat bozukluğunun önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Bunun için dikkat sorunu yaşayan bireylerin bu durumu hafife almamaları ve en kısa zamanda bir doktora başvurmaları gerekmektedir.


Dikkat eksikliği nedenleri arasında ayrıca bireylerin aşırı travmalar yaşaması da sayılabilir. Bu travmalar kişilerde psikolojik sorunlara, beraberinde de dikkatlerini bir iş üzerinde toplayamamalarına neden olmaktadır. Tüm bunların yanında insanlar yaşlandıkça bir konuya dikkat etmekte zorluk çekebilirler. Çünkü yaş ilerledikçe beyin hücreleri ölür ve ilk etapta unutkanlık baş gösterir.


Dikkat Eksikliği Nasıl Anlaşılır?


Dikkat dağınıklığı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülmektedir. Yaşanan bu durumun pek çok belirtisi bulunmaktadır. Dikkat eksikliği belirtileri arasında ayrıntılara karşı olan dikkatte bozukluk sayılabilir. Yine kişi çok basit etkinliklerde dahi farkında olmadan hata yapabilir. Bunun yanında uzun süren bir ödevi ya da işi tamamlamak için gerekli olan dikkati toplayamamak ve yapılan işten kısa sürede sıkılmak da belirtiler arasında sayılabilir.


Dikkat bozukluğu durumunda bireyler uzun süre üzerinde düşünmeleri gereken işlerden kaçınırlar ve bu işlere karşı isteksizlik gösterirler. Yine gittikleri mekânlarda telefon ve cüzdan gibi eşyalarını unuturlar ve bu durumları sık sık yaşarlar.


Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?


Dikkat eksikliği tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Ancak dikkat eksikliği tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalar arasında kişinin; yaşı, cinsiyeti ve yaşadığı diğer hastalıklar yer almaktadır. Özellikle hiperaktivite ile birlikte görülen dikkat dağınıklığı farklı yöntemler ile tedavi edilmektedir.


Dikkat dağınıklığı tedavi yöntemleri arasında ilaç ile tedavi sayılabilir. İlaç tedavisi çeşitli etkenlere göre kısa, orta ve uzun dönem olmak üzere üç kategoride toplanmaktadır. Bu sürenin belirlenmesi için ise doktorun hasta ile birkaç kez görüşmesi gerekmektedir.


Bunların yanında çocuklarda dikkat eksikliği tedavisinde ilaçsız yöntemlerde vardır. Başaran Yayınları’nın dikkat eksikliği setleri bu sorunla mücadele de çocuklarınızın yanındadır. Bu setler ile çocuklarınız okulda dersleri dinlerken odaklanma sorunu yaşamayacak. Sınavlarda çok daha başarılı sonuçlar alacaklar.

 

Dikkat Eksikliği Olan Çocuğa Anne Babalar Nasıl Davranmalı?

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.