Dikkat ve Konsantrasyon Bozukluğu

Her yaştan birçok kişinin yaşadığı önemli bir problem olan dikkat ve konsantrasyon dağınıklığı; ‘yapılmakta olan işe zihinsel olarak adapte olamamak’ olarak adlandırılmaktadır. Yetişkinlerin iş hayatını, öğrencilerin ise okul yaşantılarını içinden çıkılmaz bir hale sürükler.

Konsantrasyon bozukluğu belirtileri


o Kendini yapılan işe veremez.

o Bir işi yaparken aklına başka düşünceler gelir.

o Sıklıkla zihinsel olarak dalıp gider.

o İşini veya ödevini neticelendirmede güçlük çeker.

o Verdiği molaları uzun sürer.

o Yaptığı, okuduğu, dinlediği veya izlediği şeyden çabuk sıkılır.

o Ders dinlerken anlamada sıkıntı yaşar.

o Okuduğunu anlamada güçlük çeker.

o Düşünceleri toparlayamaz, çabuk unutur.


Bütün bunların sonucunda kişi, okul ve iş hayatından istediği verimi alamaz. Yaşadığı kaygı, başarısızlık, işe yaramazlık duygularının etkisiyle birlikte depresyona girebilmektedir. Uyku problemleri, stres, mutsuzluk, ekonomik darlık, gelecek endişesi gibi sıkıntılar birbirini takip eder.

 

 

 


Konsantrasyonu azaltan nedenler


Güçlü bir konsantrasyona sahip olmak istiyorsanız dikkatinizi dağıtan düşünce ve objelerden uzak kalmalısınız. Konsantrasyonunuzu kontrol altına alarak zihin dünyanıza hakim olabilir, işlerini ertelemeden büyük bir önem ve dikkatle üstelik keyif alarak yapabilir hale gelebilirsiniz. Bir iş konsantre olarak yapıldığında mutlu olunur ve yapılan faaliyet süreklilik arz eder.


 

Konsantrasyonunuzu bozan fiziksel nedenler?

 

  •  Yeteri kadar su içmemek. Vücuttaki suyun az oranda dahi azalması kendinizi halsiz, yorgun hissetmenize sebep olabilmektedir.
  • Besinlerden aldığınız zararlı maddeler. Kimi hazır gıdalarda bulunan zararlı toksin maddeler sağlınızı bozabildiği gibi dikkat ve konsantrasyonunuzu da olumsuz etkiler. Gereğinden fazla karbonhidrat almayın. Sebze meyve yemeğe özen gösterin. Enerji ihtiyacınızı şekerli hazır ürünlerden almak yerine portakal, muz gibi doğal besinlerden karşılayın.

 

  •  Uykusuzluk. Uykusuz olmaz dikkatinizi dağıtarak, günlük iş ve çalışma veriminizin düşmesine sebep olur.

 

  • Yeterli ve dengeli beslenmemek. Vücudun ihtiyaç duyduğu gıdaları eksiksiz alabilmelisiniz.

 

  • Kansızlık veya anemi. Beyne ulaştırılacak olan oksijenin yetersiz kalması sebebiyle konsantrasyon problemi görülebilir. Kan testi yaptırıp demir, alyuvar sayınızın eksikliği kontrol edin.

 

  • Omega 3 takviyesi yapmalısınız. Uzmanlar özellikle öğrenme güçlüğü, iletişim sorunları ve hiperaktivite problemi yaşayan çocukların Omega 3 içerikli gıdalarla beslenmesini tavsiye ediyor.

 

 

Daha güçlü bir konsantrasyon için fiziksel ve zihinsel fonksiyonlarınızı iyileştirmelisiniz. Zihin egzersizlerini düşünme gücünüzü faal kılmak için ihmal etmemeniz gerekiyor. Başaran Yayınlarının hazırladığı, beynin sağ ve sol lobunu aynı anda kullanmanızı sağlayacak uygulamaların bulunduğu Hafıza Geliştirme, Dikkat ve Zekâ Geliştirmekitapları ile güçlü, sağlıklı, algısı yüksek bir beyin potansiyeline ulaşabilirsiniz.

 


Bu kitaplarda kişinin hafızasını etkin kullanmasını sağlayacak, kısa ve uzun süreli belleğini etkin kullanmayı öğretecek görsel nitelikli uygulamalar bulunmaktadır.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.