Dikkati Artıran Ders Dinleme Yolları

Dikkati artıran ders dinleme yolları

Sınavlarda başarılı olanlar, zamanlarının çoğunu çalışmakla geçirenler değil; etkili, verimli ve planlı bir çalışma sistemini yürütenlerdir. İyi bir çalışma stili belirlemezseniz en basit konuyu dahi kavramakta güçlük çekebilirsiniz ancak etkili bir yöntemle en zor bilgileri dahi kolayca algılayabilirsiniz.


Bunun için ilk aşama, dersi derste dinlemek ve anlamaktır. Dikkatli bir dinleyici olmak öğrenciyi başarıya adım adım götürecektir. Derste öğretmenini iyi dinleyen öğrenci dersi kolayca kavrar. Ailesine, hobilerine ve diğer aktivitelerine ayıracak zaman bulabilir.

 


Etkili bir dinleme için şunlar bilinmeli:

1-Etkili not tutma

Notlar için ayrı bir defter kullanın. Cümleleri maddeler halinde alt alta yazın. Altta ve üstte ek bilgiler için boşluklar ayırın. Temel kavramları mutlaka yazın. Önemli bilgileri büyük harflerle yazarak altını çizin. Kısaltmalar yaparak konunun ana hatlarını şematize edin. Alınan notları daha sonra sesli bir şekilde okuyarak tekrar edebilirsiniz. Notlar üzerinden soru üretirseniz sınavda çıkabilecek soruları da tahmin etmiş olabilirsiniz. Notları fazla bekletmeden temize çekin böylece tekrar etmiş olacaksınız.


2-Tahmin et

Öğretmen ders anlatırken sonra ne diyeceğini sezmeye çalışın. Bunu yapmak derste dikkatinizin canlı kalmasını sağlar. Derse aktif katılmanıza yardım ederek motive olmanızı sağlar. Bunun için o gün işlenecek konuyu önceden okuyarak derse gelinmelidir. Konuyla ilgili sormak istediğiniz soruları düşünün ve yazın.


3- İpuçlarını takip et

Öğretmenin dikkat çektiği işaretleri kulak kabartmak gerekir. Öğretmenin ‘önemli, ana fikir, altını çiziyorum, bunu unutmayalım, özetle, kısaca’ şeklinde söylediği cümleleri not etmek yararlı olacaktır. Sınavda çıkabilecek sorular genellikle bu sözlerde saklıdır.


4- Aktif katılım

Derse vaktinde gelip, öğretmeni iyi duyup görebileceğiniz bir yere oturmalısınız. Öğretmenin beden dili takip edilmeli ve göz kontağı kurulmalıdır. Bu görsel hafızanızı kullanmanızı da sağlayacaktır. Öğretmene konuyla alakalı sorular sorun. Tatmin edici cevap alana kadar farklı sorular üretin, fikirlerinizi sınıf içinde ifade edin. Oluşacak beyin fırtınası öğrenmenin kalıcılığını arttıracaktır.


5- Zihni arındır

İlginizi ve dikkatinizi derse verin. Kendinizi zihninizdeki karmaşık düşüncelerden uzaklaştırın. Konuşmayın.


 

İyi bir dinleyici olabilmek için dikkat ve konsantrasyonunuzu güçlü tutmalısınız. İnsan beyni bir dakikada en fazla 250 kelimelik bir konuşmayı anlama kapasitesine sahiptir. Normal hızda konuşan biri 40 -70 kelime kullanır. Aradaki her dakika için 160 ile 180 kelimelik boşluk kalır. Dinleyicilerin bu boşlukta dikkatleri kolayca dağılabilir.


Öğrencinin dikkati çeşitli etkenlerden azalabilmektedir. Her koşulda dinamik bir dikkate ihtiyaçları var. Başaran Yayınları’nın hazırladığı dikkat, hafıza, zeka ve düşünme becerilerini geliştirme kitapları öğrencilerin zihinlerin etkili kullanmalarına yardımcı olacaktır. Her eğitim basamağına uygun içerik ve kapsamda hazırlanmış olan kitaplar eğitim hayatında büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

 

 

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.