TELEVİZYON İZLEMENİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ

 

1. Bebekleri ilk 2 yıl televizyon ekranından uzak tutun. Neden mi? Dil gelişim bozuklukları, dikkat eksikliği, düşünme yetisini kaybetme gibi birçok nedeni bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre aşırı derecede televizyon seyreden çocuklarda obezite belirtileri görülmüştür. Bunun nedeni de çocukların televizyon karşısında uzun süre hareketsiz kalarak daha az enerji harcaması ve yedikleri kalorili yiyecekleri yakamamasıdır. Dolayısıyla çocukları özellikle küçük yaşlardan itibaren TV’ye alıştırmamak gerekir. Özellikle ilk 2 yıl TV’den uzak tutmak gerekiyor.

2. Şiddet, korku, cinsellik gibi temalar içeren yayınlar da çocuğun psikolojisi üzerinde ciddi yaralar oluşturmaktadır. Hatta bu yayınların etkisi altında kalıp ileriki yıllarda bunun sonuçlarını yaşayan çocuklara rastlamaktayız. Özellikle şiddet içeren filmlerden etkilenip sanal dünyayı gerçeğe taşımak isteyen çocuklar toplum içerisinde potansiyel tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır.

3. Yine televizyon karşısında fazla vakit geçiren çocukların düzenli beslenemedikleri ve düzenli uyumadıkları gözlenmiştir. Buna bağlı olarak da yanlış beslenen çocukların normalden fazla yedikleri gibi bir süre sonra tepkisiz ve duyarsızlaştıkları gözlenmiştir.

4. Diğer yandan küçük çocuklarda henüz gerçek ve hayal duyguları birbirine karışabilir. TV’de seyrettiği bir şeyi gerçekmiş olarak algılayabilir. Bu da onun davranışlarını olumsuz etkileyebilir. Hayal ürünü olan o kahramanlar gibi olmaya çalışabilir.

5. Birçok anne ve baba çocuğundan kurtulma yolu olarak televizyonu görebilmektedir. Çocuğuyla baş edemeyen ebeveynler kurtuluşu onları TV karşısına oturtmakta bulabilmektedirler. Böylece TV'yi farkında olmadan sürekli izleyen çocuk bir süre sonra çocuklarda dikkat eksikliği belirtileri ortaya çıkmakta ve derse karşı olan ilgileri azalmaktadır.

6. TV'yi fazla izlemek  çocuklarda asosyal davranışlara da yol açabilir. Vaktinin çoğunu televizyonun karşısında geçiren çocuk diğer insanlarla yeterince iletişim kurmaz ve etkileşimde bulunmaz. Bu da onun iletişim ve sosyal becerilerini köreltir. Hatta ileride kendini doğru ifade edemeyen ve içine kapanık bir çocuk olabilir.

7. TV'yi izlemek zamanla aile içerisindeki iletişimi bozmakta ve aile içindeki iletişimin zayıflamasına yol açan bir durum oluşturmaktadır. Sürekli televizyon seyreden ailelerde kişiler arası iletişim çok az olur. pek sohbet olmaz, kimse birbiriyle konuşmaz. Böylece olması gereken iletişim azalır. Bu da ileride aile içinde bazı sorunların oluşmasına yol açabilir. Bu sorunların başında aile bireylerinin birbirinden kopmasına ve uzaklaşmasına neden olur.   

8. TV’nin başında uzun zaman geçirmek çocuğu psikolojik ve davranışsal yönden de etkiler. Özellikle anne ve babanın kontrolünün olmadığı ortamlarda çocuklar televizyonda her türlü görüntüyle muhatap olabilmektedirler. Bunlardan biri de şiddet içeren görüntülerdir. Sürekli bu tür yayınları izleyen bir çocuk büyüdükçe bu davranışları kendisine örnek alabilir ve bazı saldırgan davranışlarda bulunabilir. Nitekim yaşanan bazı gerçek olaylar bunu doğrulamaktadır. Kendisini bir çizgi kahramanının yerine koyan çocuk havada uçabileceğini düşünerek kendini pencereden aşağı bırakabilmektedir. Diğer yandan televizyonda gördüğü bir kavga sahnesini arkadaşının üzerinde deneyebilmektedir. Anne ve babalar bu konuda çok dikkatli olmalıdır. Çocuklarının televizyon seyretmesini kontrol altına almalı ve kontrol sürekli anne-babada olmalıdır. Annenin ev işlerini kolay yapma adına çocuğun oyalanma aracı olarak asla kullanmamalıdır.

9. TV'yi izlemeyi kontrol etmeyen anne-babalar aslında onlara kötülük yapmaktadırlar. Küçük bir çocuk için televizyondan ziyade arkadaşlarıyla vakit geçirmeye, oynamaya, çevresini keşfetmeye, sizin ilginize ihtiyacı vardır. Hareket etmeye hoplayıp, zıplamaya ihtiyacı vardır. TV bu tür şeylere engel olur ve çocuğun gelişimini olumsuz etkiler. Onun bir takım becerilerini köreltir.

10. Çocuklarda görülen bu obezite sorunu ileriki yaşlarda kalp sorunlarına yol açabildiği gibi diğer hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. Ayrıca bu çocuklarda vücuttaki yağlanma oranı hareketsizliğe bağlı olarak daha fazla olmaktadır. Düzenli spor yapmaları da güçleşmektedir.

11. TV'de yayınlanan yayınların belki de çoğu çocuklar için uygun olmayan içerikler sunmaktadır. Bu zararlı içerikli yayınlar çocuğun duygu ve düşüncelerini olumsuz etkileyebilir. Özellikle televizyon dizilerindeki kötü alışkanlıklar(içki, sigara), yalan, entrika, aldatma görüntüleri çocuğun o küçücük zihninde doğruymuş gibi algılanabilir. Çocuğun böyle bir kültür içinde yetişmesine yol açabilir. Bu durum çocuğun bilinçaltına özel ve önemli şeylermiş gibi algılanabilir. Farkına varmadan dolaylı yoldan çocuğa ev içerisinde yanlış rol modelleri oluşturmuş oluruz. Tüm ebeveynleri bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Lütfen çocuklarınızı TV’den uzak tutun veya TV'yi kontrol altına alın ve çocuğunuzu bu konuda bilgilendirip bilinçlendirin.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.